A Folly híd háromosztatú árkádja melletti mólónál már várta őket a csónak. A lányok izgatottan foglaltak helyet az orr ülődeszkáján. Robinson komótosabban mászott be melléjük.
– Együtt birkózunk meg az árral, Lewis, vagy én leszek a vitéz és csak akkor veszed át a stafétát, ha én már kidőltem?
– Szerintem harcoljunk vállvetve – huppant be mellé Lewis. A csónak megbillent, a lányok visongtak.
Az első manőverek esetlenek voltak, de megérte a szégyen, mert a csónak orra – egyébként ekkor már hajónak tűnt – végre megunta Oxfordot és nekimerészkedett az Isisnek, mely ekkor már Amazonasnak tetszett.
Komótosan haladtak Godstow felé. A lányok egy ideig csendben élvezték a balzsamos délutánt, aztán csivitelni kezdtek.
Robinson és Lewis hamarosan rátalált a tempóra.
Mellettük farmok és uszályok haladtak el, a farmok lassan mozogtak, az uszályok gyorsan. Egy tehéncsorda is megbámulta őket, és ők a tehéncsordát. A lányok, testvérek lévén, bennfentes viccekkel szórakoztatták egymást. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a Godstowig tartó négy kilométeres út túl hosszú táv ahhoz, hogy azt ép ésszel ki lehessen bírni.
– Mint egy pulykafarm – súgta Lewis Robinsonnak, aki hangosan felnevetett.
– Lányok, mi lenne, ha Lewis bácsi mesélne nektek valamit?
A lányoknak tetszett az ötlet.
– De akkor te evezel – vigyorodott el Lewis.
– Vállalom – bólintott Robinson.
Lewis egy paddal hátrébb ült. Egy virágos rét mellett haladtak el. Mogorva tölgy állt a folyópart mellett, minta arra ügyelt volna, hogy egy virág se akarja vízbe ölni magát.
– A történet egy lányról szólt – éppen olyanról, mint maguk, kisasszonyok –, aki egy napsütéses vasárnap délután rádöbbent, hogy ennél jobban unatkozni már nem is lehet…
*
1862 Július 4-én (egy keddi napon) Lewis Caroll és Robinson Duckworth tiszteletes csónakázni mentek Henry Liddell tudós három lányával (Lorina, Alice és Edith). A csónakázás alatt Lewis egy történetet rögtönzött, mely egy unatkozó lányról szólt. Robinson javaslatára Lewis a következő napokban le is jegyezte a mesét. Így született az ’Alice csodaországban’, mely 1865 november 26-án (155 éve!!!) jelent meg nyomtatásban.

ui: Azt hiszem minden író álma (az enyém is), hogy egyszer műve odáig jusson, ahová Alice, a nyúl, a Szívkirálynő és a többiek története eljutott.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Légy Közösségi Olvasó!