Az tájékoztató egyértelmű volt: bárki elmondhatja a véleményét. Szabad a gazda. Minden hozzászólás névtelenül történik, a kérdőív – mert bizony ez egy modern, huszonegyedik századi felmérés lesz – nem kér be semmilyen személyes adatot.
Mercedes nagyot nyelt és újra elolvasta a felhívást.
 
MONDD EL A VÉLEMÉNYED
 
Izzadni kezdett a keze. Igen, a lehetőség végre nála is kopogtatott, mint Hannibál a kapukon. Most végre lehetősége van elmondani, hogy közvetlen fölötte mit művelnek. Nem csak vele, de mindenkivel a csoportban. És nem. Nem aláz meg senkit. Tényeket ír majd le. Leírja, hogy néhány vezető beosztású ember nem ért a szakmájához, sőt, tudatlansága csak károkat okoz, leírja, hogy az egész szekér csak azért halad, mert vannak páran, akik hatáskörüket messze átlépve, erejüket megfeszítve dolgoznak azon, hogy valahogy működjön a dolog. De nem fog vádaskodni, csak rávilágít a helyzetre. Mert most végre itt egy felület, egy lehetőség, amikor nem kell félnie a retorziótól. Hiszen soha egyetlen beosztott nem volt még őszinte, ha féltette a munkáját, egyetlen diák sem kritizálta a tanárát, ha a jegye múlt rajta. Az őszinteséget mindig megerőszakolja az jogos és érthető önvédelem.
De most végre lehetőség nyílik rá.
Újra elolvasta.
 
„Az online kérdőív anonim, egyetlen kérdés sem vonatkozik a kitöltő személyére. Kérjük, töltse ki a kérdőívet: minket érdekel őszinte, építő véleménye.”
 
Igen! És persze lesznek, akik majd mocskolódnak. Lesz ilyen, hiszen az igazság és a rágalom egy ágyban párosodik egymással, és az ágy lábára az van rávésve, hogy anonimitás. De nem baj. Ha elegen írják meg a problémákat, akkor ki fog bújni a szög a zsákból. Ez már azokon múlik, akik elolvassák a véleményeket.
 
„Anonim elégedettségi kérdőív”.
 
Mercedes rákattintott a linkre. Fehér mező nyílt meg előtte. Egy logó, egy mondat és két mező köszönt rá.
 
„Üdvözöljük az anonim elégedettségi kérdőív felületén. A kérdőívhez való ugráshoz kérjük, adja meg szervezeti azonosítóját és jelszavát: ”
 
Mercedes hangosan nevetett.
Aztán elsírta magát.
Így múlik el az őszinteség dicsősége!
X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Légy Közösségi Olvasó!