A fiú odaadta az következő adag mosóport a lánynak. Már régen lement a nagy roham. A szupermarketben alig lézengtek. Az árufeltöltés kényelmes, sőt álmos lassúsággal haladt. Ők a mosószeres sort kapták.
– És tudod, Isten bármiben benne lehet – mondta határozottan a fiú. – Akár ebben a kartondobozban is, vagy a mosóporban.
– Aha. Ja, igen.
– Bárhol. Bármelyik tárgyban is. Vagy benne az áruházban.
– És a párizsi?
– Abban is. Nyilván.
A lány komolyan nézett a fiúra, és elvett egy mosóport.
– De tudod, egyébként ezt sokan nem tudják. Komolyan. Ez nem úgy van, de ezt nem tudják. De én…
– Hát te…
Pakoltak egy ideig.
– Tudod, az sem úgy van ám, hogy semmi.
– Nem? – kérdezte a lány és újra megállt a mozdulatban.
– Hát nem. A semmi? Hát az mi? Hát az nem semmi. Tudod, az van, hogy ha én bejutnék, akkor én megkérdezném a NASA-t, hogy hogy van ez.
– Mi?
– Hát hogy van ez, hogy az univerzum tágul.
– Ezt kérdeznéd?
– Ezt. Vagyis azt, hogy ha az univerzum tényleg tágul, akkor miben tágul? Na? Miben? Érted? Tágul. De miben? Valamiben tágulnia kell, de ha valamiben tágul, akkor az a valami nem semmi. Hanem valami. Na?
A lány komolyan nézett a fiúra.
– Meg azt is megkérdezném a NASA-tol, hogy ha olyan okosak, akkor mondják már meg, hogy jó, de mi van az univerzumon túl? Na? Semmi? Hát az meg hogy? Nem? Semmi nem lehet. Mert az semmi. Na, mi az?
A lány lassan rázta meg a fejét. A kezében lötyögni kezdett a folyékony mosószer.
– Na? Hát a semmi olyan nincs is. Érted? Nincs semmi. Olyan nincs is. Az csak egy fogalom. Kitaláció. A semmi egy semmi – tárta szét komolyan a kezét a fiú, mint egy győztes gladiátor.
A lány lassan letette a padlóra a mosószert és szenvedélyesen megcsókolta a fiút. A csók végén a fiú komolyan, méltóságteljesen ölelte át a lányt.
– Hát, tudod én ilyesmin szoktam gondolkodni.
*
Sapioszexualis. Azokat az embereket hívják sapioszexuálisnak, akikben fizikai és érzelmi szinten is az intelligencia ébreszt vonzalmat, nem pedig a külső jegyek.
Ezt a novellát Ildi Sváb Közösségi Olvasóknak köszönhetik, aki arra kért, hogy tegyem ki a mindenki által olvasható oldalra, ne csak a Közösség tagjai érhessék el azt.
X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Légy Közösségi Olvasó!