Egbert belépett az irodába. Debóra felpattant az íróasztal mellől. Kezében elektromos naplóval, és néhány iratot rejtő sárga mappával torlaszolta el főnöke útját.
– Legalább egy kávét engedjen meg – nézett a nőre Egbert könyörgő tekintettel.
– Hozom, de ez fontosabb.
Egbert kinézett az ablakon. Esőre állt, hónapok óta először. Ettől egyszerre támadt jó kedve és sírhatnékja, és nem tudta eldönteni, hogy melyiknek adjon teret.
– Muszáj?
– Muszáj – bólintott Debóra komolyan.
A nő nem tűrt ellentmondást, és Egbert ezzel már akkor tisztában volt, amikor felvette titkárnőnek. Egy főnöknek kétféle beosztottja lehet: vagy olyan, aki nem mer ellent mondani, vagy olyan, aki mer. Az első olyanoknak való, akik nem vezetni akarnak, hanem uralkodni. A második olyanoknak, akiknek számít még valamit a munka. Neki számított. Persze nem ezen a napon, amikor alig aludt éljjel és majd megveszett egy csésze kávéért.
– Debóra, könyörgöm.
– Jó, azt is lehet, de előtte ezt el kell intéznie.
Egbert megadóan bólintott, letette táskáját az asztal mellé és belehuppant a székébe. A felhők egyre csak tornyosultak a város fölött. Most a sírhatnék tűnt erősebbnek.
– Na, mondja! – nézett a nőre.
Debóra bólintott, és kivett két iratot a mappából.
– Ezeket alá kell írnia.
– Aha. És mik ezek?
– Az új rendelet – válaszolta komolyan Debóra.
– A tegnapi megbeszélés után?
A nő bólintott.
– Ilyen gyorsan?
– Éjjel is lehet dolgozni.
Egbert kinézett az ablakon. Az első esőcseppek megjelentek az üvegtáblán. A tegnapi megbeszélés kegyetlen volt és gyors. Ukázok csattantak és nem kérdések. Kétszer akart szólni, de kétszer fogta vissza magát. Nem volt értelme az ellenállásnak. A döntés megszületett, neki csak cselekednie kellett. Eszköz volt csupán, melyet el lehet dobni, ha elkopik, vagy kiszáll belőle a korszerűség szelleme. Bármilyen szerszám pótolható.
– És mi a dolgom? – nézett fel Egbert.
– Semmi. Csak két szignó – mondta Debóra, és a lap aljára mutatott, mintha Egbert nem tudta volna, hogy hol kell néhány vonással hivatalossá tenni az akaratot. Az akaratot, mely a tegnap esti megbeszélésen szinte felperzselte a fogadószobát.
Régen jól bírta. Régen még képes volt úgy látni a világot, ahogy azt kell, és ahogy azt a szék sugallta. Mert, és ezt csak azok tudják, akik valaha már ültek ilyen székben, bizonyos bútordarabok képesek a sugdosásra. Sőt, nem csupán súgnak, követelnek, parancsolnak is. Az ő széke is ilyen volt. Nagyjából mindig ugyanazt mondta: ha nem engedelmeskedsz, akkor nem ülhetsz többet rám. Ennyi. De ezt komolyan mondta. Mély, szinte alig hallható hangon, és olyan meggyőzőerővel, hogy azt Egbert azonnal el is hitte. Persze a székek soha nem hazudnak, így Egbertet nem is kellett igazán meggyőzni. Az a szék, ahol most éppen a feneke melegedett, egy épületben volt, az épület pedig egy fontos hivatalhoz tartozott, a hivatal pedig egy még fontosabb szervezethez, a szervezet pedig olyan emberekhez tartozott, akik akartak. És ezt a szék tudta. Ismerte Egbert helyzetét és tudta, hogy Egbert nem akar igazán. Akar, és sok-sok évig akart, de az az akarás nem volt teljesen őszinte, nem volt zsigeri, inkább csak társult akarás volt. Úgy akart, ahogy a kilincs akar lenyomódni, amikor ránehezedik egy kéz, vagy ahogy egy vitorla akar kifeszülni, ha belekap az elemi sirokkó. Ha nem volt szél, akkor ő nem akart igazán. És ezt a szék tudta. Ezért susogta minden alkalommal, amikor nem volt igazán kedve parancsokat teljesíteni, hogy vigyázz: ha nem akarod azt, amit ők, akkor többet nem ülsz itt. Márpedig ő szeretett itt ülni. A hatalom jó. A pénz jó. A jövő… a jövő pedig fényes, amíg jó eszközként viselkedik.
De a tegnap esti megbeszélés alatt váratlanul beléhasított az ellenállás. Az akarók már túl sokat akartak, túl keményen, kegyetlenül, túl mohón. És ő érezte, hogy ez már sok. De nem szólt. A szék még távolról is sutyorogni kezdett a fülébe. „Ne feledd! Csak akkor ülhetsz…” Nem feledte, és ezért nem szólalt meg. De ráment az éjszakája. Alig tudott elaludni, és a hajnal már ébren találta. Régen ez nem volt így. Régen jó szerszám volt, és bízott abban, hogy ha elég sokszor teljesít, akkor idővel majd ő is akarni fog. Onnantól pedig minden rendben van. Ha az akaratok összefognak és egy irányba tekintetnek, akkor már nincs gond, nem létezik valóság, csak annak akarat-hajlította mása. Akkor már csak irányok vannak és akadályok, amiket le kell küzdeni, ráncok, amiket ki kell simítani, ellenségek, akiket el kell tiporni. Ha őt is átfújja a nagyok akarata, akkor minden egyszerűvé válik.
De őt nem fújta át eléggé. Azt hitte, hogy igen, de a tegnap este bebizonyította, hogy tévedett. Ha valaha is akarat volt, mostanra újra csak eszközzé vált.
Ránézett a papírra.
– Ha ezt aláírom…
Debóra nem válaszolt. A nőnek saját véleménye volt mindenről, de azt soha nem közölte. Okos volt. Egbert néha azt gondolta, hogy okosabb, mint ő valaha is volt vagy lesz. Újra kezdte a mondatot:
– Ha ezt aláírom, akkor nagyon sokak életét… – Nem tudta folytatni.
Debórára nézett. A nő arca rezzenéstelen volt.
– Kilencre kérték. Három perc múlva kilenc.
Egbert felvette az asztalra kihelyezett tollát. Azzal írta alá az akaratok által megfogalmazott parancsokat. Ő, a kéz, az eszköz, a kilincs.
Méregdrága töltőtoll volt. A hivatal nem spórolt az eszközökkel, ha azok jól dolgoztak.
Átfutotta a határozatot. Szép mondatokba volt szedve az, ami tegnap még csak nyers akarat volt, perzselő szándék.
Két új pontot is felfedezett. Azok különösen kegyetlenek voltak. Sőt, cinikusak. Mindig is úgy vélte, hogy a cinizmus az akarat kinyilvánításának legkegyetlenebb formája.
– Maga olvasta? – nézett fel a nőre.
Debóra biccentett.
– És?
– Nekem nem kell, hogy véleményem legyen. Hála ég!
Egbert bólintott. Kint megeredt az eső. Végre. Hónapok óta először.
A toll, éhes keselyű, már a papír fölött kőrözött.
Az aláírásra kijelölt vízszintes vonal elejére tette a hegyét.
Váratlanul nézett fel. Véletlen volt, de valahol mégis akaratlagos.
A pillantása gyors volt. Debóra arcára esett.
Az arcra, mely rezzenéstelenül várta a jövőt, hozzon az bármit is.
De bármilyen mozdulatlan is volt minden izom, a nő szeme, az a mindig élénken figyelő sötétbarna szempár…
sikoltozott.
Egbert letette a tollat.
Kint már tombolt a vihar.
– Egy perc múlva kilenc – mondta Debóra.
– Tudom.
– És?
– A rozsda. Elért.
*
április 24. Korrózió-tudatosság világnapja
A Korrózió Világszervezet számítása szerint évente mintegy 2.5 trilliárd dollárnyi költség keletkezik a korrózió miatt.
„Korróziónak nevezzük elsősorban azokat a kémiai reakciókat, melyek során a fémek felületéről kiinduló és a fémek belseje felé haladó kémiai vagy elektrokémiai változások során az adott fémfelület roncsolódik. A szó latin eredetű (corrosio = megrágás).” /wiki/
Léteznek olyan korróziós folyamatok, melyek az oxigén teljes kizárásával történnek (biokorrózió).
És néha az ember tudatát is megrághatja valami.
X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Légy Közösségi Olvasó!