Özsi nagy levegőt vett és úgy vélte, hogy egy élete egy halála, ő most akkor ezt felolvassa.
– Na, Piri, akkor figyelj!
Piri összehúzta a szemöldökét, ahogy Özsi kihalászta farmerjének zsebéből a cetlit, melyet nem nyitott ki ugyan, de úgy szorongatott a kezében, mint valami rendkívül fontos dokumentumot.
– Özsi, jól vagy?
– Jól – bólintott a fiú. – Szóval, na, akkor én…
– Biztos jól vagy?
– Várj! Most kezdem! – bólintott most már vöröslő fejjel Özsi és nekikezdett: – Jómagam azon tűnődtem tanakodván a valószínűsíthetően potenciálisan bekövetkező incidensek felől, hogy becses személyed decidálná-e úgy a vecsernyét, mely szerint netántán mi ketten koegzisztálnák-e egy cinematékában, hogy figyelemmel kísérjünk egy démonikus fiktív kreációt és ex ante vagy esetleg ex post táplálkoznál-e személyemmel valamely lokációban egy gigászi pizzát.
Piri megtörölte a szemét.
– Vagyis? – kérdezte kedvesen.
– Vagyis! – bólintott Özsi kárminpiros arccal. – Hát… Eljössz velem moziba?
– El.
– Aztán egy pizza?
– Jó.
Özsi reszkető kézzel nyitotta ki a cetlit és akadozva olvasni kezdett.
– Ez módfelett kolosszális eufória a személyemnek.
– Az én személyemnek is – vihogott egyet Piri és egy csókot nyomott a fiú arcára. Özsi újra a cetlire nézett, aztán a lányra, majd megint a cetlire, aztán megcsóválta a fejét.
– Szeretlek! – mondta bocsánatkérőn. – Ezt nem tudom máshogy.
*
Január 18. Tezaurusz nap (Peter Mark Roget születésnapja)
A tezaurusz a tudás „kincsesháza” vagy „raktára”, miként egy szótár vagy enciklopédia. Értelem szerint rendezett szavak vagy fogalmak gyűjteménye, antonimák és szinonimák szótára. A tezaurusz szó latin thesaurus, „kincs”, „kincsesház” jelentésű szóból ered, amely viszont az ógörög θησαυρός (thészaurosz) átvétele.
A legrégibb (és legnagyobb) angol nyelvű tezauruszt Peter Mark Roget alkotta meg 1805-ben. Kiadásban 1852-ban jelent meg 15.000 szóval. Azóta is kiadják. A mostani (nyolcadik) kiadás 443.000 szót tartalmaz.
X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Légy Közösségi Olvasó!