– Hát hello! Te is a földszintre? Nem? Nyomjam? Melyiket? Na, már! Hagyd! Majd én megnyomom! Földszint? Na, földszint? – kérdezte mosolyogva a lány.
A fiú bólintott.
– Na, ez klassz! Akkor együtt utazunk majdnem nyolc emeletet. Én anyunál voltam. Ugye te vagy a Mari néni unokája? Mari néni nagyon cuki. Néha csak úgy bead nekünk egy kis sütit. Gondolom, te kipukkadsz nála. Pedig nem vagy pufi. Már bocs! Ha kínban vagyok, akkor dumálok. Hülye szokás, tudom. Na, elhívtak minket. De hülye egy lift ez. A múltkor kihűlt a leves, mire visszajöttem a postaládától. Vajon ki tervezte meg ezeket? Az tuti, hogy nem olyan, aki emeletes házban lakik. Az tudná. Te emeletesben laksz? Nem? De? Fáj a nyakad? Biztos sportolsz, és izomláz. Mit sportolsz? Tenisz? Az olyan elegáns. Sampras, mi? Apám imádta. Vagy nem is: kosár. Tuti kosarazol. Air Jordan. A tesóm évekig ugrált, mint egy bakkecske. Az szép sport. En Bí Áj, mi? Nézed egész éjjel, gondolom.

– A Marika néni nagyon cuki. Ugye zongorát oktat? Hát nem mondom, néha idegesítő, ha nem találják el a billentyűket. A múltkor azt hittem már, hogy átmegyek és lejátszom én a hülye gyerek helyett. Egyik másik nagyon fakezű. Nyilván a nagyid téged is tanított, mi? Beethoven, meg a bandája. Csúcs lehet csak úgy leülni és játszani. Én nem tudok. Mondjuk karira kértem egy hangdrumot. Tudod, az a bádog hordó dob. Csúcs cucc. A legjobb, hogy nem lehet vele hibázni. Tök mindegy, hogy hol ütöd, jól hangzik. Hangszer hülyéknek. Pont nekem való.

– Ó a franc, ezt utálom. Benyomja a gombot, aztán meggondolja magát. De a lift azért megáll. Az ajtó meg beleásít a tök üres folyosóba. Frusztráló… Jó a pólód. Gap. „Mind the gap!”, ahogy az angol metrós mondaná. Mintha azt mondaná, hogy „Óvakodj a törpétől!”. Láttad a filmet? Haláli volt. Te tudsz angolul? Mondjuk olyan fejed van, mint aki simán nyelvvizsgával liftezik itt mellettem. Tuti, hogy angolul zongorázol. Hihi! Richard Clayderman. Ismered? Anyám imádja.

– Te ugye nem beszélsz sokat? Én sem egyébként. Csak ha kínban vagyok.

– Most egészen kínban vagyok. Tudod, olyan csajosan.

– Mert helyes vagy. Uh, ez tiszta ciki. Te meg nézed a falat. Metro-hirdetés, mi? Vegyél tortát, meg pizzát! Meg 1% mindenkinek.

– Bocs, hogy azt mondtam, hogy helyes vagy… mármint helyes vagy, de bocs… Na, ez tényleg tiszta ciki.

– Te ugye a lányokat?… Nem úgy… Jézusom, ne érts félre! Nem úgy, mármint nem engem. Engem nem is ismersz. Mármint Marika néni cuki, de mi szerintem még nem is futottunk össze. Pedig jó lett volna. Mármint… jaj, inkább maradtam volna csöndben. Ez… égő. Mármint egy angol kosaras zongorista, meg én.

– Ugye ronda vagyok? Nem. Ne is válaszolj! Tudom. Anyám szerint csak egy fokkal jobb a fejem, mint a Belfegoré. Nem tudtam, mi az a Belfegor, szóval megnéztem a filmet. Hát anyám azért elég bunkó tud lenni. Szerintem azért nem vagyok olyan rémes. Vagy igen? Megnéznéd?

– Vagy, jaj! Te vak vagy? Ugye nem? Nem. Látom, hogy mozog a szemed. Vagy a vakoknak is mozog? Azok jobban zongoráznak, ugye, mint a látók? Jobban hallják a hangokat, mi? Meg is értem. Én sem néznék magamra. Belfegor. Jó mi? Anyám szeret. A te anyád szeret? Mármint nem engem…

– Na, megjöttünk! Hát ez jó volt. Jó lenne még összefutni! Jól vagy? Megjöttünk! Sietsz, mi? Persze… látom. Sietsz. Kár. Na, siess!
X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Légy Közösségi Olvasó!