A nyáron már szinte semmi sem mozdult. A forgalom stagnált. Zsigereiben érezte, hogy itt a változás, de kivárt. Voltak már hullámvölgyek, melyek után úgy száguldott az eladás, mint még soha. Aztán lepergett a szeptember, és ők már ott álltak a karácsonyi Black Friday negyedév előtt. Ilyenkor meglódul minden, de most nem történt semmi. A számokból persze mindezt ki lehetett bogarászni, de ő mégsem gondolta volna, hogy bekövetkezik, holott a stratégiát már felállította, a digitális asszisztense már mindent előkészített, a sínek le voltak fekteteve, csak a váltót kellett átállítani.
Nagyot sóhajtott, és megnyitotta az értekezletet.
– Emberek – mondta gendersemlegesen – úgy tűnik, hogy mi leszünk az elsők.
– Az első mik? – kérdezte Konor, a stratégiai részleg vezetője.
– Az első váltságdíjasok.
Meg sem mertek pisszenni, és ő pontosan ilyen reakciókra számított. Élvezte a döbbent csöndet.
– Ez biztos? – nyögött fel Konor.
– Igen. Persze eleinte nyers lesz és nyilván felháborodáshullámra számíthatunk, de erre is felkészültünk, nemdebár? – nézett Agnellára egy pillanatra, majd még időben elkapta róla a szemét.
Agnella bólintott. Döbbenetesen helyes nő volt, ezért nem mert ránézni túl sokáig senki. Az irodaház egész területén futott az Alltoo zaklatásfigyelő, ami kegyetlenül bejelzett, ha valaki provokatív módon legeltette szemét egy munkatárson. Egy pillantás sok mindent elárul. Egy testrészen rajtahagyott tekintet pedig felér egy erőszakkal. Aki néz, az gondol, aki gondol, az idővel cselekszik, és a cselekedet valamikor nyilvánvalóan erőszakba torkollik. Ha nézni akarsz, akkor bámuld a Netfluxot, vagy otthon azt, aki törvényileg csak bizonyos esetekben kapcsolhatja be az AllToo-t.
– Igen, főnök – bólintott Agnella az asztalt bámulva. Ritkán nézett fel. Nem szerette az elkapott tekinteteket, a lopott mosolyokat, melyeknek tíz másodpercen belül mindenképpen befejeződtek.
– Akkor hát csináljuk, nem igaz, emberek?
– Talán várni kellene egy évet, de legalább tavaszig – mocorgott Konor.
– Nem. Ha elsők vagyunk, akkor nagyot kaszálhatunk. Végül is mindenki tisztában van mindennel, csak nem mondja ki. Mi viszont igen, és eközben iszonyatosan rendesek is vagyunk. Első lépésként arra gondoltam, hogy legyen 5% és két hét.
– Emberem! – emelete fel kezét, Agnella.
– Tessék, Agnella – nézett a nőre. Most kimaxolta a tíz másodpercet, de megérte.
– Azon gondolkodtam, hogy ha 2% és egy hónap összeállítással kezdenénk, akkor annak nagyobb vonzereje lenne. Tudom, hogy az I-Tanácsos nem ezt jósolja, de a Black Friday negyedév alatt kell valami mézesmadzag.
Nem válaszolt azonnal, de ezt csak a hatásszünet miatt tette. Az asztalt nézte, aztán Konor tekintetét kereste. Nála talán éppen most járt le a tíz másodperc, mivel éppen az ablakon bámult kifelé. A tények azt mutatták, hogy Agnella jobb volt bármilyen I–Tanácsosnál, hiába toltak bele akármennyi processzoridőt. Ösztönös, biológiai zseni volt. Az ilyet soha nem előzi meg egy gép sem.
– Akkor legyen két százalék és három hét – mondta kimérten.
Agnella némán bólintott, és tudomásul vette, hogy a főnöke a lehető legkisebb kötelező módosítással elfogadta a javaslatot. Ennél többet marketing szakértőként soha nem fog elérni. A következő lépés már felfelé vezet.
Egy ideig az asztalt nézte, hogy biztosan kiürüljön a tíz másodperces puffer, majd felemelte tekintetét.
– Agnella, Konor! Ne féljetek! Ezzel egy új korba lépünk, melyben minden a helyére kerül, minden tisztázódik, és ahol a határ immár a csillagos ég. Bízzatok bennem, bízzatok magatokban, és… – az AllToo pittyegni kezdett, így az utolsó szavakat már az asztallaphoz intézte – bízzatok az emberekben, akik hamar felismerik jóságunkat, azt, hogy szolgáltatásaink értük vannak. Csodás új világ lesz ez. Megkezdődik az értékesítés aranykora, amikor nem adunk, hanem elveszünk!
A szavak ünnepélyesen keringtek a szobában és ő érezte a súlyukat. – És most munkára! Agnella, tiéd a projekt, izzítsd a szoftvereket.
Agnella felállt. Gyönyörű tekintetét mélyen az övébe fúrta, majd megkerülte az asztalt, és elindult felé.
Ő mentette, ami menthető, és gyorsan becsukta a szemét.
Néhány másodperc múlva közvetlen maga előtt érezte a nő testét.
– Szeretlek! – súgta a nő.
Ajkára egy másik ajak tapadt.
Az asztal túloldaláról Konor AllToo-ja fülsiketítő vijjogásba kezdett.
Október elsején 00:01 perckor jelentek meg az első reklámok. Szövegük egyszerű volt. Tiszta kommunikáció, lényegre törő ajánlat:

+2%!!!!
HIHETETLEN AJÁNLAT!!!!
AKCIÓ!
CSAK 2%-AL FIZET TÖBBET ÉS MEGTARTHATJA ELŐFIZETÉSÉNEK UTOLSÓ HÁROM HETÉT!!!

A felháborodás hulláma gyorsan elült, és néhány hét elteltével már rekord eladásokat értek el. Az emberek hálásak voltak, hogy potom összegű plusz pénzért megtarthatták azt, amit korábban kaptak. Bátraké a jövő, szolgáltatóké az emberiség.

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Légy Közösségi Olvasó!