1.
Abigél megkapta az üzentet, amit hetek óta várt. Igazság szerint már letett róla, de persze a remény hal meg utoljára, az pedig addig él, míg a hordozója, szóval volt esély a dologra, de mégis, amikor megkapta a jelet, hogy vegye fel a kapcsolatot, őszintén meglepődött.
Az Manhattan-24 űrállomás, mely a Nap és Proxima Centauri között félúton lebegett csendesen nem volt túl hangos. Negyvenhat fős legénysége egytől egyig azért élt ezen a kis szigeten, hogy kiszolgálja a két csillag közötti kommunikációs, műszaki és logisztikai igényeket. Puszta karbantartók vagyunk egy koszos kikötőben – mondta néha Gennaro lekicsinylő grimasszal. És tulajodképpen igaza volt. Azt leszámítva, hogy a Manhattan-24 szemképráztatóan tiszta volt köszönhetően azoknak a protokolloknak, melyeket az állomás üzembe helyezésekor hoztak. Mert Abigél, Gennaro és többiek feleltek a két csillag közötti hajók tisztaságáért. Az állomás óriási áteresztő hangárjában tisztult meg minden hajó, mely a Proximára ment és minden hajó, mely a Földet vette célba. Kocsimosók vagyunk – szólt Gennaro másik örökérvényű mondása. Ebben még inkább igaza volt, mint a másikban. Tényleg lemostak mindent, amit a két csillag esetleg rájuk kent.
Mindezt azért, hogy ne forduljon elő több fertőzés. Sem a Földön, sem a Ninivén.
Ezért dobogott a szíve, amikor meglátta az üzenetet. Rövid volt, de pontosan tudta, hogy ki küldte és azt is, hogy miért.
HÍVJON FEL: ID_429834ldkg93485
Egy ideig csak meredt a képernyőre. Most dől el az egész. Ha nem hívja fel a kapcsolatot, akkor az egész elhal. Mintha meg sem történt volna. És minden megy úgy, ahogy eddig. Gennaro továbbra is szeretni fogja. Ő pedig a férfit. Ez az egész talán nem ér ennyit. Sőt, biztosan nem. És mégis. Ott motoszkált benne a gondolat. A kép. Sajnos az a kép nem halványodott. Sőt, csak erősödött. Egyre színesebb és szagosabb lett. Persze ha lebukik…
A konzolhoz nyúlt, és mielőtt bármit is tehetett volna tudatos énje, beütötte a számokat.
– Hello! – válaszolta azonnal egy hang. Kép nem jött hozzá, és ennek Abigél kifejezetten örült.
– Hello.
– Akkor vigyük?
Abigél átfogalmazta előző megállapítását: most dől el az egész.
– Igen – mondta tétován.
– Ez nem volt valami meggyőző.
– Tudom.
Egy kis szünet után szólalt meg újra a férfi: – Figyeljen ide. Ha fél, akkor ne csináljuk. De azt tudnia kell, hogy nem egy Manhattanra szállítottunk már ilyesmit. Tehát másként megfogalmazva: nem maga lesz az első.
– Komoly? – kérdezett vissza őszinte meglepődéssel a hangjában.
A férfi felnevetett: – Komoly. El sem tudja képzeni, hogy mi mindet hoztunk már el maguknak, űrlakóknak. Amit maga kér, az nem is olyan nagy dolog.
– De mi purgare állomás vagyunk.
– Igen. Tudom.
– Ide nem kerülhet be se földi, de ninivei biológiai elem. Semmi.
– Hölgyem, most megpróbálja lebeszélni magát? – kérdezte nevetve a férfi.
– Nem, csak… ilyen helyre is szállítottak már?
– A Manhattan-5-re, ami szintén purgare állomás, olyan dolgot vittem, hogy elájulna, ha megtudná.
Abigél nem válaszolt. Fejében őrült módon kergették egymást a gondolatok.
– Nos? Menjen a csomag?
– Maga szerint nem lesz baj?
– Szerintem nem, de ezt maga döntheti el. Ha már bent van, akkor nem lesz gond. Csak ha éppen tetten érik.
– De nem fognak.
– Nem fogják! – válaszolta a férfi.
Megnyugtató hangja volt.
– Jó. Hozzák!
– Helyes! Két órán belül fizessen és a holnap a nyolcas hajó valamit kipottyant majd magából.
– Vettem! – válaszolta Abigél. Visszatért a magabiztossága. Végül is ő volt az állomás kommunikációs főnöke. Gennaro pedig az egyetlen hivatásos pilóta az állomáson. Ha ők nem határozottak, akkor senki sem.
– Nem lesz baj, ne aggódjon! – mondta még a férfi és megszakította a vonalat.
Abigél azonnal utalt. Ha most nem teszi meg, akkor érezte, hogy le fogja beszélni magát az egészről, de azt is érezte, hogy ezt nagyon megbánná. Gennaro ötvenedik születésnapja ennyit megér.
2.
A nyolcas hajó egy kis fregatt volt. Hat fős. Úgy siettek a Ninivére, hogy alig fékeztek. Abigél el sem tudta képzelni, hogy kerül majd ki belőle a csomag, azt pedig sehogy sem tudta kitalálni, hogy ki az, aki elvégzi ezt a kis csempész műveletet a többiek orra előtt.
A hajó a lehető legnagyobb tempóban haladt át a fertőtlenítőn – autómosó Gennaro szerint – és már robogott is tova, hogy minél gyorsabban beléphessen a nullás térbe.
A távozás után tíz perccel már űrruhában állt a hatos zsilipnél. Jó előre kitervelt mindent. Ezzel nem lesz baj.
– Zuzu! Kimennék – szólt bele a com egységbe.
– Minek? – kérdezett vissza Zuzu.
Zuzu képtelen volt katonaként viselkedni. Egyszerűen nem ment neki. Egy idő után senki sem erőltette nála. Jó szakember volt. Talán a legjobb a hajtóművek terén.
– Mert be kell állítanom egy antennát. Ki akarok próbálni valamit.
– Aha. Hát akkor kalandra fel!
– Kösz.
A zsilip kinyílt és Abigél előtt feltárult az áteresztő hangár óriási csöve. Szabad szemmel sokkal nagyobbnak tűnt, mint a kivetítőkön. Kilépett a peronra és bebiztosította magát. Lassan lépkedve indult el a függőfolyosón. Szeme a csomagot kereste.
– Merre lesz a séta? – szólalt meg váratlanul Zuzu a fülében.
Összerezzent.
– Csak nézelődöm.
– Hát van mit. Elég lenyűgöző.
– Úgy van.
Jó húsz méter után szúrta ki a csomagot. Fehér dobozka volt. Úgy hússzor húszas lehetett. Talán kisebb. A függőfolyosótól jó öt méterre lebegett a semmiben.
– A francba! – mondta hangosan.
– Baj van? – kérdezte Zuzu.
– Egy szerszámom… minden rendben! – mondta gyorsan. Nem akart sokat beszélni. Ha Zuzu kiszagol valamit, akkor öt kamerával nézi majd, ahogy kilebeg a csomagért. Gyorsnak kell lennie. Zuzu unatkozik.
Átlépett a korláton, a kötelet egy kis ráhagyással rövidre húzta és elrúgta magát a peronról. Hajó vagyok – jutott eszébe a gondolat, ahogy kisiklott a tisztítótér peremére. Két kézzel fogta meg a dobozt. Ha úgy bokszol bele, hogy nem kapja el, akkor úszott a pénz, a terv, minden. A kötél nagy rázkódással fogta vissza lendületét. A lehető leghalkabban próbált meg nyögni.
Egy erős rántással meghúzta a kötelet, mely most ellenirányú irányt adott neki. A korlát vészes gyorsasággal közeledett, de elég kiképzést kapott ahhoz, hogy ezt megoldja. Voltak már rázósabb landolásai is.
Végül újra ott állt a peronon. Kezében a csomag. Aprócska lámpa és egy kis érték hirdette, hogy a doboznak saját erőforrása van. 5 C. Tehát öt fok van bent. Vajon meddig bírná ki? Arról egy szó sem esett, hogy milyen gyorsan kell begyűjteni. Most már mindegy. Szerencséje volt. És ennek ki kell tartania.
3.
A zsilip volt az utolsó akadály. Amikor belépett, a torkában dobogott a szíve. Fogalma sem volt, hogy a doboz mire képes. A prugare állomás érzékelői az emberi technikai tudás csúcsát jelentették. Egyetlen atomot is kimutattak egy Naprendszernyi térben. Ha baj lesz, akkor most lesz baj.
Háta mögött becsukódott az ajtó. Aztán megkezdődött a szken és a csírátlanítás.
Türelmesen várt. Ha baj van, akkor még mindig volt menekülő út. Kinyitja a csomagot és a szken atomjaira bont mindent, ami benne volt. A dobozért meg valahogy csak kimagyarázza magát. Vagy nem és akkor kirúgják.
– Hülyül a szken! – szólalt meg Zuzu.
– Hát hülyüljön! – válaszolta könnyedén.
Valahogy jó kedve lett.
– De már nem sokáig, mert…
Abigél visszatartotta a levegőt.
– … mert már mehetsz is – fejezte be a mondatot Zuzu.
Az ajtó kinyílt és Abigél besétált az állomásra.
4.
A többi már szinte magától ment, minden a terv szerint. Minden egyes percét élvezte. Ezerszer jobban, mint bármit, amit eddig valaha is csinált ezen az állomáson.
Gennaro este nyolckor végzett. Születésnapjának tudatában lépett be a kabinajtón. Bent – ahogy minden itt töltött évük alatt – megterített asztal várta. Gyertya égett a levegőző vörösbor mellett.
– Erre vártam egész nap – mondta Gennaro őszintén.
Egy csókot adott Abigélnek, aki örömmel viszonozta azt.
– Ülj le!
A férfi engedelmeskedett.
– Szerelmem. Gondolom, tudod, hogy mi jön most.
– Hát persze. Vagy legalábbis remélem.
– Igen. Az jön. Annak az ük-ük-ük unokája, aki ezt tette a világgal nem kaphat mást.
– Nem ő találta fel – ellenkezett a férfi, és egy kortyot lopott a poharából.
– Nem, de ő terjesztette el a világban.
– Hát… nem tagadom. Az öregnek volt némi érzéke.
– És ezért.
– És ezért! – dőlt hátra vigyorogva Gennaro.
– Ezért most az ötvenedik születésnapodra…
– Ahogy tavaly a negyvenkilencedikre…
– Tehát az ötvenedik születésnapodra ez jár neked – mondta Abigél és kisietett a konyhába.
Két hatalmas tányérral jött vissza. Óriási, csodálatos pizzák gőzölögtek rajtuk. Az egyiket Gennaro elé tette. A férfi beleszimatolt a levegőbe.
– Ez igen. Új program?
Abigél nem válaszolt.
– De komoly. Ez eszelősen jó illatú. Frissíttették a szintetizátort?
Abigél némán mosolygott.
Koccintottak.
– Boldog születésnapot! – súgta Abigél.
Gennaro végül kést és a villát ragadott.
– Nem bírom tovább.
– Helyes!
A férfi leszelte az első falatot és a szájába tette.
Aztán könnycseppek csordultak ki a szeméből.
Csillogó, óriásira tárult szemekkel nézte Abigélt.
– De hogyan?
– Hát, nem volt könnyű. Majd elmondom – eresztett meg férje felé egy talányos mosolyt és ő is leszelt egy darabot.
Az igazi, földi élesztő, a liszt, a só….
Ő is sírni kezdett.
*
Február 9. a pizza világnapja.
A pizzát már időszámításunk előtt is ismerték. A modern változatát Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott. 1905-ben Manhattanben (Littel litaly) megnyílt az első étterem Gennaro Lonbardi vezetésével, ahol pizzát árultak. A világhírt azonban az 1950-es években érte el a pizza, amikor Amerikában megalakultak az első étteremláncok. Azóta az egész Föld és az Univerzum pizzát eszik.
X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Légy Közösségi Olvasó!