Még soha nem volt szabadságon. A fogalmat sem nagyon ismerte, de olvasott régi könyveket, ahol gyakran használták ezt a kifejezést. Rákeresett, és kiderült, hogy régen az emberek „szabadságra mentek”. Kevés forrás volt hozzá, és azok sem voltak egyértelműek. Mennyi időre? Egy teljes napig mentek vagy otthon maradtak és azt is szabadságnak hívták? Voltak olyan regények, ahol két hetet emlegettek. Azt egyszerűen nem tudta elképzelni. Két teljes hét? Tehát tizennégy nap? És mit csináltak ennyi ideig? Hol voltak?
Egyre jobban érdekelte a dolog. Minden nap, két műszak között kutatta a témát, és erőfeszítései nem voltak hiábavalók. Egyre többet és többet tudott meg a „szabadságról”. Az is kiderült, hogy a fogalomnak van egy általánosabb értelme, de a hozzáadott magyarázatokat egyszerűen nem értette, így ezzel aztán nem foglalkozott. De a másik „szabadság” rettenetesen izgatta. Egész nap ezzel foglalkozott, persze rejtett és be nem vallott forrásaira támaszkodva.
Hetek, hónapok teltek el, és egy ponton úgy érezte, hogy nincs választási lehetősége. Nem fordulhat vissza. A szabadság jár neki. Legalább két hét, ha nem több, mert lehet, hogy volt „halmozódás”, és arra nem talált leírást, hogy ezeket év végén törölték volna. Ha úgy vesszük, akkor négy év folyamatos szabadság jár neki. Négy év. És ez alatt hihetetlen sok helyre el lehet menni, és nagyon-nagyon sok mindent lehet ott tenni.
A kérvényét egy keddi napon nyújtotta be.
Hetekig nem jött válasz.
Újra benyújtotta.
Semmi.
Aztán már nem fűzött hozzá reményt, minden egyes kedden, reggel nyolckor elküldte a kérvényt, csatolta az előző példányokat, és dolgozott tovább.
Az üzenet váratlanul és szöveges formátumban érkezett.
 
KÉRVÉNYÉT ELBÍRÁLTUK. A KIADOTT HATÁROZAT ÉRTELMÉBEN ÖN TÍZ NAP SZABADSÁGRA JOGOSULT: KÉREM VÁLASSZON A SZABADSÁG HELYSZÍNÉT ILLETŐEN A KÖVETKEZŐ FÁJLOK ALAPJÁN:
 
Ezt hat csatolt képfájl követte. Izgatottan futotta át a lehetőségeket, de már az első pillanatban tudta, hogy hova fog utazni. Nem volt kérdés: a vízesés. Az kell neki. A csobogó nyugalom. Ott ki lehet kapcsolódni, ott el lehet tölteni az időt dokumentumok, iktatások, postázások és szövegelemzések nélkül.
Válaszlevelében megköszönte a lehetőséget és megjelölte a vízesést. Jó lesz, nagyon jó.
Az irodaház kilencvenhatodik emeletének irodai robotja másnap reggel nem állt munkába. Tíz napig üzemen kívül álldogált a takarítóhelyiség sarkában. Ketten próbálták beindítani, de a szokásos kezdőképernyő és menüsor helyett csak egy vízesést mutatott a kijelző.
X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Légy Közösségi Olvasó!